Regijsko srečanje koordinatorjev za osnovne šole

V sredo, 7. decembra 2022 je v Žalcu potekalo regijsko srečanje za koordinatorje osnovnih šol. Kar 59 koordinatorjev se je najprej zbralo na Ribniku Vrbje, kjer so si ogledali ekološko učno pot Vrbje, učiteljica Ana Antloga pa je predstavila, kako na učni poti z njihovimi učenci izvajajo naravoslovne dneve, kjer spoznavajo biotsko pestrost ribnika, izvajajo pa tudi različne kemijske analize vode in prsti.

Srečanje se je nadaljevalo na I. OŠ Žalec. Po uvodnih informacijah so udeleženci prisluhnili šestim samostojnim predavanjem, katerih rdeča nit so bili dnevi dejavnosti in učne poti. Predstavili so se tudi lokalni izvajalci različnih aktivnosti za učence: Bio Park Nivo, Jama Pekel z učno potjo in Rimska nekropola Šempeter ter Zeliščni park in vrt zdravilnih rastlin. Učitelji so prejeli kar nekaj idej za izvedbo različnih dejavnosti.
Del srečanja je bil posvečen tudi Ekoportalu, in sicer pisanju  ekoakcijskih načrtov in poročil, udeleženci pa so prejeli tudi nekaj koristnih nasvetov za urejanje in dodajanje fotografij.
Srečanje se je zaključilo z vodenim ogledom Ekomuzeja hmeljarstva in ogledom 3D filma.

 

ZELENI PINGVIN – družbena in tehnološka inovacija

Na regijskem srečanju je bil predstavljen projekt Zeleni pingvin, ki je namenjen izobraževanju mladih o zmanjševanju ogljične emisije, kako uporabljati manj virov energije. Projekt temelji na pametnih digitalnih tehnologijah za spremljanje podatkov porabe virov energije, ki se jih nato predstavi otrokom skozi igro na preprost in razumljiv način.

V okviru projekta bo postavljena aplikacija oz. platforma, v kateri bodo mladi preko nalog različnih težavnostnih stopenj spoznavali kaj povzroča ogljični odtis, in kaj lahko sami naredijo za izboljšanje obstoječega stanja.

X