TRETJI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

LETOS BOMO 24. APRILA TRETJIČ OBELEŽILI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE. Z NJIM ŽELIMO SLEHERNEGA POSAMEZNIKA SPODBUDITI K ZMANJŠEVANJU IN PREPREČEVANJU NASTANKA ZAVRŽENE HRANE TER PREDSTAVITI ŠTEVILNE MOŽNOSTI UPORABE PREHRAMBNIH IZDELKOV, KI POGOSTO OSTANEJO NEPORABLJENI. TO  SO TUDI  CILJI  NAŠEGA DOLGOLETNEGA PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN, KI GA IZVAJAMO SKUPAJ S PODJETJEM LIDL SLOVENIJA.

Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od približno 143 tisoč ton hrane, kolikor je v Sloveniji skupno pristane med odpadki, pa je skoraj 40 odstotkov še užitnega dela. Podatki kažejo, da so gospodinjstva odgovorna za nastanek polovice vse zavržene hrane v Sloveniji, raziskava Evropske komisije pa je pokazala, da s takšnim nepremišljenim ravnanjem s hrano vsako gospodinjstvo vrže stran okrog 250 evrov na leto.

Ker z odgovornejšim ravnanjem lahko te številke hitro zmanjšamo, je program Ekošola s podporo Lidla Slovenija pred devetimi leti začel izvajati projekt Hrana ni za tjavendan. Njegov namen je otroke, mladostnike, starše in učitelje ozavestiti o količini zavržene hrane ter jim ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vrtcu, šoli in doma. V letih izvajanja projekta je v njem sodelovalo več kot 30 tisoč slovenskih otrok, povprečno pa v šolskem letu sodeluje 140 vrtcev, šol in srednjih šol iz vse Slovenije. Z raznolikimi aktivnostmi jim je vsako leto uspelo količino zavržene hrane v povprečju zmanjšati za okrog 40 odstotkov.

Naš končni cilj je, da zavržene hrane v roku nekaj let ne bi bilo več. A za to moramo seči širše in v delovanje aktivno vključiti tudi splošno in strokovno javnost ter odločevalce. Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki se je mnogi ne zavedajo, a s sabo nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Le s skupno akcijo ozaveščanja ljudi, spremembo odnosa do hrane in aktivnim sodelovanjem politike in gospodarstva lahko zavržke hrane zajezimo ali celo odpravimo.

VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE JE NA POBUDO EKOŠOLE IN LIDLA SLOVENIJA TER PARTNERJEV 24. APRIL RAZGLASILA ZA SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE.

Vrtci, šole, fakultete, posamezniki, družine, organizacije in podjetja vabimo, da podpišejo pobudo za manj zavržene hrane, s katero se zavežejo k zmanjševanju količin zavržene hrane in širjenju informacij o problematiki. Pobuda je na voljo na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si.

Že vnaprej se vam zahvaljujemo za vašo podporo, ki nam pomeni neprecenljivo vrednost in vero, da skupaj lahko prispevamo k bolj trajnostni prihodnosti.

NAVODILA IN PREDLOGI AKTIVNOSTI ZA IZVEDBO SLOVENSKEGA DNE BREZ ZAVRŽENE HRANE NA ŠOLAH (24. 4. 2023)

MATERIAL ZA DELJENJE NA SPLETNIH STRANEH USTANOV: na spletni strani Ekošole in na spletni strani: www.danbrezzavrzenehrane.si.

SPLETNE STRNI ZA INFORMACIJE IN DELJENJE: www.brezzavrzenehrane.si, FB Ekošola, FB Lidl Slovenija, #danbrezzavrzenehrane

Nasveti za manj zavržene hrane

Razlagalno gradivo

X