Hrana ni za tjavendan

KOLIKO HRANE ZAVRŽEMO VSAKO LETO? KJE NASTANE NAJVEČ ODPADNE HRANE? KAJ SE S TO HRANO ZGODI? ALI LAHKO KOLIČINO ODPADNE HRANE ZMANJŠAMO?

V Sloveniji smo leta 2019 zavrgli približno 140 000 ton odpadne hrane (ali povprečno 67 kg na prebivalca – kar je 1 kg manj kot leta 2018), od tega polovico v gospodinjstvih. Po oceni naj bi bilo med odpadno hrano skoraj 39 odstotkov užitnega dela in to količino bi lahko z ozaveščanjem in pravilnim odnosom ter z nekaj iznajdljivostmi zmanjšali ali preprečili.
OPIS PROJEKTA:

Vabimo vas, da se pridružite projektu Hrana ni za tjavendan in ugotovite, ali je zavržena hrana problem tudi v vaši ustanovi. Spodbudite otroke, učence, dijake, zaposlene in starše k razmišljanju o socialnih, okoljskih in ekonomskih problemih, povezanih z zavrženo hrano.
Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato moramo iskati rešitve, da bo odpadkov čim manj – tudi na področju prehrane.

Cilji:
  • Zmanjšati in preprečiti nastajanje zavržene hrane doma in v šoli.
  • Spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane in prikazati pravilen način shranjevanja prehranskih izdelkov (kuharski mojster ni tisti, ki dobro kuha ter ustvarja veliko odpadkov, temveč tisti, ki premišljeno nakupuje in porabi vse sestavine).
  • Pravilno reciklirati in odlagati ostanke hrane (kompostiranje in ločeno odlaganje v zabojnik za biološke odpadke).
  • Povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano.
  • Izobraževati o odgovornem ravnanju s hrano in zavrženo hrano.
Aktivnosti:

Z izvajanjem različnih aktivnosti na temo zmanjševanja zavržene hrane boste po korakih prišli do uporabnih rešitev na sistemski in ozaveščevalni ravni.
Za mentorje projekta je pripravljeno gradivo, v katerem so navedeni koraki dela, možne aktivnosti, primer dnevnika zavržene hrane ter nekateri predlogi za zasnovo izboljšav. Za vodje projektov, organizatorje prehrane in vodje šolskih kuhinj bomo pripravili tudi brezplačno delavnico.

Nagradni natečaji:
Reciklirana kuharija

Nagradni natečaj bo potekal v štirih starostnih skupinah. Pripravljali boste inovativne predloge za reciklirane obroke:
zajtrk/malica/prigrizek, predjed, enolončnica, glavna jed in sladica. Nagradili bomo 20 receptov.

– Natečaj bo potekal od 12. novembra 2021 do 14 januarja 2022.
Rok za oddajo receptov: 14. januar 2022, na naslov: hrananizatjavendan@gmail.com
Razpis natečaja Reciklirana kuharija
Reciklirana kuharija – soglasje

Reciklirana kuharija – izjava

SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

24. aprila 2022 bo potekal Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga bomo v šolah in vrtcih obeležili 22. aprila 2022.

NAGRADNI NATEČAJ:

VSI SODELUJOČI, ki boste s svojimi kampanjami SODELOVALI na slovenskem dnevu brez zavržene hrane, PREJMETE NAGRADO!

Prispevke/kampanje pošljite na: hrananizatjavendan@gmail.com do 13. maja 2022.

Kampanje lahko združite s samim projektom (predlog: vrhunec projekta Hrana ni za tjavendan je lahko slovenski dan brez zavržene hrane).

LIKOVNO-GRAFIČNI IN LITERARNI NAGRADNI NATEČAJ NA TEMO “ODNOS DO HRANE”

Sodelujoči:  tretja triada OŠ, srednje šole, fakultete

Natečaj bo potekal od 1. februarja 2022 do 15. marca 2022.

Rok za oddajo izdelkov (fotografij): 15. marec 2022, na naslov: hrananizatjavendan@gmail.com

Zmagovalci bodo razglašeni na slovenski dan brez zavržene hrane aprila 2022.

– Razpis natečaja Odnos do hrane (v pripravi)
– Soglasje (v pripravi)

Sodelovanje z Mladimi poročevalci

Tema zavržene hrane bo letos tudi del vsebin Mladih poročevalcev za okolje. Nagradili bomo 3 najboljše novinarske prispevke Mladih poročevalcev na temo Zavržene hrane.

Več o rokih in prispevkih si preberite na spletni strani mednarodnega programa Mladi poročevalci za okolje.

Pomoč mentorjem, webinarji:
MALA AKADEMIJA PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN

Skozi leto vam bomo nudili Malo akademijo projekta HNZT (serija webinarjev, kjer bomo predstavili primere dobre prakse, konkretne rešitve in predavanja).

TERMINI DELAVNIC:

Prva delavnica: oktober 2021. tema: projekt v šolskem letu 2021/2022 (teme natečaji, diskusija), primeri dobrih praks projekta, predstavitev zaključnega poročila leta 2020/2021 POSNETEK DELAVNICE

Druga delavnica: januar 2022

Tretja delavnica: marec 2022

Družinski dnevnik zavržene hrane

Izpolnjevanje Družinskega dnevnika ni obvezna dejavnost projekta. Njeno vsebino lahko vključite kot del svojega dnevnika zavržene hrane. Pri končnem točkovanju vam izpolnjevanje Družinskega dnevnika prinese dodatne 3 točke pri ocenjevanju.

Projekt je podprt s strani
X