KOLIKO HRANE ZAVRŽEMO VSAKO LETO? KJE NASTANE NAJVEČ ODPADNE HRANE? KAJ SE S TO HRANO ZGODI? ALI LAHKO KOLIČINO ODPADNE HRANE ZMANJŠAMO?
OPIS PROJEKTA:
Vabimo vas, da se pridružite projektu Hrana ni za tjavendan in ugotovite, ali je zavržena hrana problem tudi v vaši ustanovi. Spodbudite otroke, učence, dijake, zaposlene in starše k razmišljanju o socialnih, okoljskih in ekonomskih problemih, povezanih z zavrženo hrano.
Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato moramo iskati rešitve, da bo odpadkov čim manj – tudi na področju prehrane.
Cilji:
- Zmanjšati in preprečiti nastajanje zavržene hrane doma in v šoli.
- Spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane in prikazati pravilen način shranjevanja prehranskih izdelkov (kuharski mojster ni tisti, ki dobro kuha ter ustvarja veliko odpadkov, temveč tisti, ki premišljeno nakupuje in porabi vse sestavine).
- Pravilno reciklirati in odlagati ostanke hrane (kompostiranje in ločeno odlaganje v zabojnik za biološke odpadke).
- Povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano.
- Izobraževati o odgovornem ravnanju s hrano in zavrženo hrano.
Aktivnosti:
Z izvajanjem različnih aktivnosti na temo zmanjševanja zavržene hrane boste po korakih prišli do uporabnih rešitev na sistemski in ozaveščevalni ravni.
Za mentorje projekta je pripravljeno gradivo, v katerem so navedeni koraki dela, možne aktivnosti, primer dnevnika zavržene hrane ter nekateri predlogi za zasnovo izboljšav. Za vodje projektov, organizatorje prehrane in vodje šolskih kuhinj bomo pripravili tudi brezplačno delavnico.
KUHLIN DNEVNIK ZAVRŽENE HRANE
GRADIVA
– Dnevnik zavržene hrane
– Dnevnik zavržene hrane – navodila mentorjem (II. in III. triada OŠ, SŠ)
– Gospa Kuhla – navodila mentorjem (vrtci, I. triada OŠ, PP)
– Gospa Kuhla
– Video
– Zelenjavna juha – knjižica za najmlajše
– VRTCI: ppt predstavitev projekta
– ŠOLE: ppt predstavitev projekta
– Izbirčne veveričke
– Košček popečene slanine
– Kruhek Stanko in njegovo sporočilo
– Na naši pici jemo kar je ostalo
– Tine in Pisanko
– Zgodba o tem, zakaj je pomembno, da ne zavržemo hrane
Oddaja poročil, projektov in natečajev projekta Hrana ni za tjavendan
na naslov: hrananizatjavendan@gmail.com
Vprašalnik zaključno poročilo projekta Hrana ni za tjavendan
MALA AKADEMIJA PROJEKTA HRANA NI ZA TJAVENDAN
Skozi leto vam bomo nudili Malo akademijo projekta HNZT (serija webinarjev, kjer bomo predstavili primere dobre prakse, konkretne rešitve in predavanja).
TERMINI DELAVNIC:
Prva delavnica: oktober 2021. tema: projekt v šolskem letu 2021/2022 (teme natečaji, diskusija), primeri dobrih praks projekta, predstavitev zaključnega poročila leta 2020/2021 POSNETEK DELAVNICE
Druga delavnica: januar 2022
Tretja delavnica: marec 2022
Družinski dnevnik zavržene hrane
Izpolnjevanje Družinskega dnevnika ni obvezna dejavnost projekta. Njeno vsebino lahko vključite kot del svojega dnevnika zavržene hrane. Pri končnem točkovanju vam izpolnjevanje Družinskega dnevnika prinese dodatne 3 točke pri ocenjevanju.